Historiikki

Höpsin taustaa

Eletään loppusyksyä vuonna 1990 HÖNTTÄMESSÄ ja kaksi 16-vuotiasta nuorta herraa, Spede ja Kake, joutuvat rahapulassaan keksimään perjantaille vaihtoehtoista illanviettotapaa ja törmäävät jalkapalloon. Tai siis tarkemmin sanottuna lasten kumiseen puolityhjään palloon, jonka Speden sisko on pojille ulos jättänyt. Tämä pallo soikeudestaan huolimatta muistuttaa poikia vuosien takaisesta ajasta, jolloin he OTP:n paidoissaan olivat pallon perässä viimeksi kirmanneet.

Vartin siinä palloa potkittuaan Spede ja Kake huomaavat jalkapallon ”helppouden” ja päättävät perustaa jalkapallojoukkueen. Kake tietää myös kertoa kesäisin tapahtuvasta jalkapallopuulaakista -> OEK, johon päätetään osallistua yhteistuumin. Ongelmaksi enää jää, yllättävää kyllä ei pelaajisto ( vapaaehtoisia oletetaan tulevan paljon mukaan ), joukkueen nimi. Speden ja Kaken yhteinen aivotoiminta tuokin tähänkin pulmaan nopeasti ratkaisun: ” Se on pakko olla Liiga-Rappiot ”. Joukkueen jälkimmäinen osa tietenkin viittaa tulevan pelaajiston yleiskuntoon. Muuten nimi on myös kuittailua Liiga-Kärppien suuntaan, joka ei sinäkään keväänä SM-Liigaan noussut.

Kevät 1991 saapuu nopeasti ja Liiga-Rappiot heräävät talviuniltaan hitaanlaisesti. Joukkue on saatu kokoon, rinkiin kuuluu noin 15 pelaajaa. Pelataan 6+1 sarjaa, mutta pelipaidat puuttuvat. Ongelman ratkovat Kylkky ja Kake, jotka suunnistavat Säästökuoppaan tms. ja ostavat 15 markan t-paidat jokaiselle. Paidat ovat mustia, mutta t-paidoiksi niistä osottautuu vain kaksi päällimmäistä, loput ovat hihattomia ja XS-kokoa, mutta eikun maalarinteipillä numerot selkään ja kaikilla oli omat Liiga-Rappiot-pelipaidat.

Vielä ennen ensinmäistä ottelua pitää ehtiä harjoittelemaan kuvioita. Osa joukkueesta kokoontuukin Torvaldin harjoitusneliölle viideksi minuutiksi koskemaan palloon ennen kauden avausta. Myöskin pelaajiston jalkapallotietoutta lisätään ilmoittamalla, ettei Pele olekaan maalivahti, muihin asioihin aiotaan palata tilanne- ja tapauskohtaisesti. Ensinmäisessä ottelussa joukkueeseen kuuluu ainakin Samson, Mäntsälä, Hänninen, Kylkky, Käyrä, Heiskanen, Anttila, Koskinen, Raahe, Paasovaara, Pösö, Kake, Spede, Luttinen, Palosaari, Nörtti, Mykkänen ym.( virheet mahdollisia korjataan kokoajan). Koska vaihtopelaajia riittää ja yleisöä on tungokseen asti (noin 8-10 henkilöä), myös aalto kiertää PPAOLen kenttää. Ottelu päättyy lopulta Top-Teamin voittoon 5-0 ja harjoituskentällä vietetään sivurajaheittoharjoituksia joskus tulevaisuudessa.

Ensimmäinen maali syntyykin jo seuraavassa pelissä! Kauniin maalin viimeistelee Paasovaara, ja vaihtopenkki juhlii maalia niin villisti ettei vastaavaa ole Oulussa vielä nähty. Ottelu kuitenkin tietenkin hävitään, kuten sarjan loput kaksi ottelua, mutta topparimme eivät enää pysäytelleet palloa käsin rangaistusalueella. Kauden parhaaksi valitaan erittäin epävirallisesti maalivahti # 00 Samson ja pistepörssin voittaa kauden kaikissa maaleissa mukana ollut Paasovaara ( 2+1 ).

Keväällä ( -92 ) Liiga-Rappiot aloittavat kunnon kohotuksen jo hyvissä ajoin helmikuussa Oulu-Hallissa. Myös Yle huomaa meidät ja he tulevat kuvaamaan harjoituksia. Sattumoisin Elmo Keskitalo ja Satu Ruotsalainen on hallilla ja pääsevät filmille pariksi sekunniksi.

Seuraavana kautena ( -92 ) julkisuuden paine painaa niskaa. Jätkät antaa parastaan, mutta aina tulee turpaan! Sitten tulee vettä niskaan oikein kunnolla, joukkueen tukipilari Spede murtaa kätensä ja on poissa viimeisestä ottelusta. Viimeinen ottelu 45-specialia vastaan käydään juhannusviikolla ja tästä johtuen Liiga-Rappioitten miehistö on vajaalukuinen. Onneksi Spede on tullut kannustamaan poikia voittoon ja Liiga-Rappiot saavat joukkueen täyteen ottamalla hänet kentälle. Liiga-Rappioitten ensinmäinen ja viimeinen voitto näkee päivänvalon loppunumeroiden ollessa 9-6. Kentän sankari on kipsi kädessä ja bootsit jalassa raatanut Spede tehoin 4+2, jotka jäävät Liiga-Rappioiden historian kirjaan yhden ottelun ennätyksenä.

Saapuu vuosi 1993 ja armoton Suomen Armeija ei anna armoa ja kutsuu suuren osan Liiga-Rappioitten pelaajistoa palvelukseen. Vielä keväällä optimismi on voimissaan ja puulaakiin ilmoittaudutaan, mutta Liiga-Rappiot eivät ilmesty ensimmäiseen peliin ja osallistumismaksukin on maksamatta. Täten kahdeksi vuodeksi Liiga-Rappiot joutuvat pannaan Oulun erotuomarikerhon puulaakeista.

HöPS:n eli Hönttämäen palloseuran perustaminen tuli luontevasti kuvioihin, jotta pystyimme vuonna 1994 osallistumaan jalkapallopuulaakiin ”peitenimellä”. Kaikki on väliaikaista samoin nimi HÖPS, tätä nimeä joukkue kuitenkin kantaa vielä vuonna 2001 ja vielä 2020 ja vielä 2345…

Muiden vuosien muistelmia 1994-20xx voi tulla sitten kuuntelemaan paikan päälle saunailtaan.

Kiitos Kakelle Historiikista!